top of page
Entree_PHC.jpg

PROEF DE VISIE

Leiden krijgt met LEAD een breed woningaanbod voor iedereen, met de kwaliteit, uitstraling en duurzaamheid die de stad verdient. De plek aan de Willem de Zwijgerlaan leent zich ervoor om op een verantwoorde manier de hoogte in te gaan, met enig, maar beperkt effect op de omgeving. Een gebouw dat past bij de ambities van de zesde stedelijke regio van ons land en een bekroning vormt van de bebouwing aan de Willem de Zwijgerlaan. 

Het beleidsakkoord 2018-2022 streeft naar ‘duurzame verstedelijking’: een groener, gezonder en duurzamer Leiden. Door de toenemende druk op de woningmarkt

is er meer dan ooit behoefte aan nieuwe leefruimte.

WdZlaan_PHC.jpg

    LEAD vormt samen met de bestaande

bebouwing een

sterk stedelijk silhouet 

KANSEN AAN DE WILLEM DE ZWIJGERLAAN

De locatie ligt net buiten de historische binnenstad, ten noorden van het centrum van Leiden. Zij heeft een aantal unieke eigenschappen die van het gebied een uitstekende woonlocatie maken: de groene en waterrijke verbinding met de binnenstad, de nabijheid van het centrum met al haar voorzieningen en de goede ontsluiting via de Willem de Zwijgerlaan. Het gebied sluit aan op het stationsgebied, waar ook vele nieuwe woningen worden toegevoegd. Met het station dichtbij zal LEAD vele bewoners trekken die kiezen voor de combinatie van fiets, OV en deelauto in plaats van een eigen auto. LEAD geeft mede daarom veel ruimte aan fiets- en autodelen. 

kansen

GUNSTIGE LIGGING

Ondanks dat de locatie niet in het oude stadcentrum ligt, is het centrum bijzonder goed bereikbaar. Met de fiets ben je binnen 5 minuten middenin de binnenstad, lopen in circa 15 minuten. Een plek in de luwte van de binnenstad maar toch met alle voorzieningen binnen handbereik; een plek voor de dynamische stedeling. De Willem de Zwijgerlaan is daarnaast een belangrijke verkeersader in Leiden-Noord. Omliggende gemeenten zijn gemakkelijk te bereiken en men bereikt snel de uitvalswegen A4 en A44.

     LEAD focust 

nadrukkelijk op

het toevoegen van

woonkwaliteit aan

de stad

DUURZAAM ONTWERP VOOR GEBOUW EN LANDSCHAP

LEAD vormt samen met de bestaande bebouwing een sterk stedelijk silhouet. De stedelijke wand wordt in hetzelfde ritme van bebouwing voortgezet. In het verlengde van de Willem de Zwijgerlaan wordt een ranke toren geplaatst dat als hoogste toren van Leiden, als een baken van de nieuwe ontwikkeling fungeert. Naast een brede mix aan woningtypes is er in de plint ruimte voor openbare voorzieningen en een grote fietsenstalling. Onder de bebouwing bevindt zich een moderne tweelaagse parkeergarage, met daar boven een openbaar stadspark.

Ligging
ontwerp
Screen Shot 2018-09-08 at 21.11.04.png

HUIDIGE SITUATIE

huidige situatie

7 BELOFTES VAN LEAD

1. GELIJKE KANSEN VOOR IEDEREEN

In LEAD is er ruimte voor iedereen om te wonen en door te groeien. Van leraar tot jonge ondernemer. Van gezin tot senior. In LEAD komt het allemaal samen. LEAD staat voor een open samenleving waarin iedereen zich veilig kan voelen, toegang kan hebben tot voorzieningen en kan deelnemen aan de gemeenschap. 

7 beloftes
bottom of page